Garmin Vivosmart 4 Review Smartwatch Hardloopzone

Garmin Vivosmart 4 review

8.4
4.2 1

Voor- en nadelen

  • Pulsoxidemeter
  • Verbeterd design
  • Goede slaapmetingen
  • Goede begeleidingstools
  • 'Lichaamsbatterij'-functie
  • Betere accu
  • Geen GPS *update tegenwoordig kan je de GPS van je telefoon gebruiken
  • Metingen hartslag en sporten niet altijd even nauwkeurig
  • Smalle scherm soms onhandig in bediening

Review

Garmin maakt (op sportgebied) vooral – kwalitatief zeer degelijke – sporthorloges, maar heeft zich ook in de wereld van activity trackers begeven. Omdat niet iedereen meteen zijn portemonnee wil legen voor een sporthorloge. Omdat sommige mensen gewoon meer casual sporters zijn. En omdat sommigen een wat subtielere form factor willen. Een mooie oplossing is de Garmin Vivosmart 4.

De Vivosmart 4 is niet de meest ‘budget’ tracker die er is, maar met een kleine 140 euro is de prijs best te overzien. En als je naar tevredenheid gebruik gaat maken van alle functies die het apparaat te bieden heeft, zal het ongetwijfeld de moeite waard zijn. De Vivosmart 4 moet het stellen zonder GPS, maar verder zijn er weinig features die ontbreken.

Garmin Vivosmart 4

Ook heeft hij weer iets meer te beiden dan zijn voorganger, de Vivosmart 3. Logisch natuurlijk, want anders zou hij geen bestaansrecht hebben. Het gaat hierbij voornamelijk om de nieuwe features, genaamd Body Battery, en de pulsoxide-meter, die het zuurstofgehalte in je bloed kan meten en gebruiken in andere analyses.

Design en interface

De uitstraling van de Vivosmart 4 is iets veranderd ten opzichte van de Vivosmart 3. Het scherm is zowaar kleiner geworden, en daarmee ook wat aantrekkelijker. Het is een langwerpig scherm geworden (hiervoor was het iets vierkanter) dat veel meer ruimte aan de zijkanten heeft dan de Vivosmart 3, dat bijna de gehele breedte van het bandje in beslag nam.

Ook heeft het scherm stijlvolle randen gekregen, in bijvoorbeeld roségoud of zilver. Dit kleinere, heldere en beter afleesbare amoled-scherm is zeker subtiel een mooi ogend, maar praktischer is het hierdoor niet geworden. Bedienen gaat op het toch al niet heel goed reagerende smartscreen nu wat minder goed en kan in het aflezen van sommige informatie soms een uitdaging zijn.

De activity tracker is uitgevoerd in verschillende kleuren, waaronder blauw, grijs en wijnrood. Bedenk vooraf goed welke kleur je wilt, want het is later niet mogelijk om er bijvoorbeeld een andere bandje op te zetten. Het display is namelijk volledig geïntegreerd in het bandje.

Features (oud en nieuw)

De Vivosmart 4 beschikt uiteraard over alle features die zijn voorganger ook had. Dat betekent dat je stappen, genomen traptreden en afstand gedurende de dag nauwkeurig wordt bijgehouden. Ook wordt een benadering gegeven van je calorieverbruik, wordt je hartslag gemeten (aan de pols) met de ingebouwde hartslagmeter en houdt het apparaat de kwaliteit van je slaap bij.

Maar daar houdt het niet op, je VO2-max (zuurstofopname) wordt gemeten, om beter te kunnen zien hoe je conditie zich verbetert, en je wordt ook op de hoogte gehouden van je stressniveau. Als deze waarde te hoog is, kan het apparaatje je zelfs helpen met ontspannen door het geven van ademhalingsoefeningen. En als je te lang hebt stilgezeten, krijg je hier een melding van.

De tracker heeft dus meer dan genoeg functies om je te begeleiden in je bewegingspatroon. Daarnaast is de Vivosmart 4 ook weer in staat om sportieve activiteiten waar te nemen en meteen te registreren als je ermee begint; voor wandelen, hardlopen, cardio en krachttraining. Een interessante, welkome toevoeging, maar nog steeds niet vlekkeloos.

Tenslotte is de Vivosmart 4 uiteraard weer waterdicht en geschikt om mee te zwemmen. Er worden echter geen speciale zwemmetingen uitgevoerd.

Garmin vivosmart 4 blauw

Body Battery en Pulsoxidemeter

Maar dit is allemaal nog oud nieuws: het zijn allemaal functies die ook op de Vivosmart 3 te vinden waren. De Vivosmart 4 onderscheidt zich op twee belangrijke punten van zijn voorganger: met de pulsoxidemeter en de feature Body Battery.

Met de pulsoxidemeter kun je het zuurstofgehalte in je bloed meten. Deze data wordt vervolgens vooral ingezet om beter slaapkwaliteitsmetingen te kunnen doen. Hoeveel diepe, lichte en REM-slaap ondervind je bijvoorbeeld.

De body battery-feature is potentieel erg nuttig en werkt eigenlijk precies als de batterij-indicator op je telefoon: hij geeft in percentages aan hoe het met je energieniveau gesteld is. Is jouw ‘lichaamsbatterij’ genoeg opgeladen om 10K te gaan hardlopen, of kom je dan van een koude kermis thuis en kun je beter je rust pakken?

Informatie waar je echt wat aan hebt dus. De resultaten met deze nieuwe feature zijn vooralsnog echter nog wisselend. Zo kan het voorkomen dat je middenin de nacht wakker wordt en ziet dat je energie 100% is, of dat je na een nacht lekker doorslapen een energieniveau van slechts 40% hebt.

Nu zijn deze lezingen niet de regel en komen genoeg metingen wel overeen met de werkelijkheid, maar het zou mooi zijn als het altijd betrouwbaar was. Dat laat misschien nog even op zich wachten. Hoe dan ook is deze feature een prima toevoeging en als hij (bijna) 100% goed werkt, kan dit je echt helpen om zo efficiënt mogelijk te sporten.

Nauwkeurigheid

De slaaptracking is een van de sterkste punten van de Vivosmart 4. Er wordt veel getoond in de bijbehorende app (voor op je smartphone of tablet), en de nauwkeurigheid is prima.

De nauwkeurigheid van de metingen van hartslag, en afstanden en snelheid laten echter nog steeds te wensen over. Vooral bij onregelmatige bewegingen.

Garmin Vivosmart 4 hartslag

Accuduur

Een duidelijk verbeterpunt ten opzichte van de ‘3’ is de accuduur. Waar het vorige model het nog maximaal 5 dagen volhield, kan deze 7 dagen meegaan op een volle batterij. Als tenminste de pulsoxidemeter uitstaat. Anders is de conditie van de accu zo’n 4 à 5 dagen.

Smart functies

De Garmin Vivosmart 4 heeft degelijke smart functies, zeker voor een redelijk basic activity tracker. Je kunt inkomende gesprekken zien en allerlei berichten en updates ontvangen. Wel kan het aflezen wat onhandig zijn op het smalle display (teksten komen op hun kant over de lengte van het scherm langs gerold). Het zal een kwestie van wennen zijn.

Conclusie

De Garmin heeft zijn Vivosmart-serie weer wat verbeterd met de Vivosmart 4. Body Battery en een pulsoxidemeter zijn de voornaamste inhoudelijke wijzigingen, allebei veelbelovend maar alleen die laatste feature echt nuttig momenteel. vanwege de bijdrage aan de prima slaapmetingen.

Het scherm is aantrekkelijker geworden (maar helaas niet per se gebruiksvriendelijker) dus als het design belangrijk voor je is, is dit een waardevolle upgrade. Helaas is er nog steeds geen GPS aan boord – voor meer nauwkeurigheid – (en ook geen mogelijkheid tot gebruik hiervan via je smartphone), maar gezien het prijsniveau was dit ook niet te verwachten.

Update: Het is tegenwoordig ook mogelijk om de GPS te gebruiken van je telefoon. Voor info lees dit artikel.

Kortom, hij doet dezelfde dingen goed (en minder goed) als de Vivosmart 3 en voegt daar nog interessante verbeteringen aan toe. Vond je het vorige model al geschikt, dat is deze Vivosmart 4 toch weer net een wat betere keuze.

Prijs

We hebben het zware werk alvast voor je gedaan. Ontdek de beste deal:

Video - look and feel

Vergelijk de Garmin Vivosmart 4 met andere activity trackers

Garmin Vivosmart 4 review

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

7 reviews

5 5

Het minpunt "Geen GPS (ook niet via smartphone)"klopt niet.
GPS is nml wel mogelijk via de smartphone!

Je hebt gelijk dat is tegenwoordig ook mogelijk. Dit is later toegevoegd, meer info: https://www.garmin.com/en-US/blog/fitness/connected-gps-now-on-vivosmart-4/

5 5

Moet je daarvoor je mobiel bij de hand hebben bij het hardlopen?!

Voor gebruik van GPS moet je inderdaad wel je mobiel meenemen.

5 5

De activity tracker meet heel veel. De normale dingen die een activity tracker behoort te doen zoals stappen & afstand maar ook HRV, body battery & VO2 Max. Op zich een hele mooie tracker maar er zijn 2 grote nadelen. (1) De oplaadkabel werkt niet altijd goed. Soms erg zoeken voordat hij goed contact maakt. Dat is frusterend. (2) Tweede punt is problematischer. Het rubber van het bandje wordt snel slechter. Bij intensief gebruik is het binnen 1 jaar kapot. Dit heb ik nu twee maal gehad. Dit valt niet onder de garantie volgens de fabrikant. Vervangen kan ook niet dus moet je een nieuwe kopen.

5 5

Ondanks het feit dat telefoon en horloge goed zijn opgeladen gebeurt het zeer regelmatig dat de metingen niet deugen. Na 6,5 km wandelen geeft hij bijv. 4,5 aan, is er geen hartslag gemeten en klopt het aantal voetstappen dus ook niet. Ook geeft hij verkeerde meldingen, zoals traplopen als je dat niet aan het doen bent.
Ik moet hem vader opladen dan 1x per 4 à 5 dagen.

5 5

horlogebandje, siliconen, is niet vervangbaar, dus bij beschadiging van of allergie door het bandje is dit een waardeloos artikel