Is hardlopen met spierpijn verstandig? Het enige juiste antwoord

Spierpijn, we hebben het allemaal wel eens. Is het slim om hiermee door te lopen of heb je echt rust nodig?

Je ontdekt het in dit artikel tevens vertellen wij meer over spierpijn in de benen, kuiten en hamstrings.

Is hardlopen met spierpijn verstandig?

Hardlopen met spierpijn is mogelijk, maar dan moet er rekening worden gehouden met enkele factoren.

  • Waar komt de spierpijn vandaan?
  • Ontstond de spierpijn tijdens een bepaalde training of juist tijdens enkele klusjes in het huis?

Spierpijn kan ook ontstaan door ziekte of door een verkeerd trainingsschema. Verstandig is het natuurlijk niet, maar in sommige situaties kan het weinig kwaad.

Het is bijvoorbeeld wel mogelijk om te gaan hardlopen met spierpijn in volgende situaties:

  • Als de spierpijn is ontstaan tijdens een lichamelijke activiteit. Dit kan van alles zijn, bijvoorbeeld zwemmen of hardlopen.
  • Als er een zeer rustige training zal worden gevolgd.
  • Als de loopstijl exact hetzelfde blijft, ga deze techniek vanwege de spierpijn niet veranderen.
  • Wanneer de spierpijn echt in de spieren zit.

Wat zijn de symptomen van spierpijn in de bovenbenen

Het is niet slim om in de volgende situaties te gaan hardlopen met spierpijn:

  • Wanneer de spierpijn door ziekte is ontstaan, daar moet je eerst 100 procent van hersteld worden.
  • Als de pijn de overhand neemt of als de pijn rondom de pees zit. Dit duidt hoogstwaarschijnlijk op een vervelende blessure.
  • Wanneer je besluit om een totaal andere loopstijl te hanteren, dat is nooit een goed idee.
  • Als de spierpijn duidelijk te voelen is in de pezen.

Spierpijn voorkomen na het hardlopen

Er zijn bepaalde manieren waarmee spierpijn kan worden voorkomen na een hardlooptraining.

Maar om spierpijn helemaal te voorkomen met zekerheid, dan moeten er geen lange of zeer intensieve trainingen worden gedaan.

Het lichaam zal dan geen zware schokken verwerken en daardoor zal er geen last worden ervaren van spierpijn na het hardlopen.

Zo voorkom jij spierpijn gedeeltelijk:

  • Train altijd met een goede maaltijd op, dan zal het lichaam altijd over voldoende energie beschikken.
  • Als de training is afgerond, dan is het slim om voldoende koolhydraten en eiwitten binnen te krijgen. Dit kan snel en gemakkelijk door een banaan te eten of kipfilet te eten.
  • Drink genoeg water, zowel voor als na een looptraining of een krachttraining.
  • Doe altijd een goede warming-up. Doe dat altijd en neem er de tijd voor.
  • Doe altijd een cooling-down!
  • Gebruik een massage gun om de doorbloeding te stimuleren. Ontdek de beste massage gun.

Er zijn ook middeltjes te koop die helpen tegen spierpijn, het gaat dan om spierbalsem of gel.

Wij vragen ons af of het echt werkt, maar het kan weinig kwaad om het te gaan testen.

Spierpijn in benen

Spieren in benen

Spierpijn is zeer vervelend en zeker in de benen. Spierpijn in de benen kan meerdere soorten oorzaken hebben.

Overbelasting door sporten is er daar eentje van. De meeste sporters gaan graag tot het gaatje om de prestaties te verbeteren. Het kan zijn dat de benen hierdoor overbelast worden en dan ontstaat er spierpijn. Van het ene uiterste naar het andere, spierpijn in de benen kan ook ontstaan door juist te weinig te bewegen. De spieren kunnen dan namelijk wat verslappen en daardoor zal de grens lager komen te zitten. Bij de minste of geringste inspanning kan er dan al spierpijn in de benen ontstaan.

Een warming-up is ontzettend belangrijk en wordt nog wel eens vergeten. Door onderkoeling ligt overbelasting op de loer en zal er sneller spierpijn voorkomen. Spierpijn in de benen kan ook ontstaan door ziekte, bijvoorbeeld griep.

Spierpijn in de kuit

Kuiten bij hardlopen

Hardlopen is behoorlijk intensief en het lichaam zal daardoor kwetsbaarder worden voor spierpijn. Deze vervelende kramp is de oorzaak van overbelasting. De kuiten worden voornamelijk gebruikt wanneer er sprintjes worden getrokken of wanneer je een heuvel op zal gaan lopen. De kuiten worden ook extra belast op een harde ondergrond of juist bij een modderige ondergrond. Overbelasting kan in dat geval worden ontlopen door de snelheid en intensiviteit van de training aan te passen.

De kuitspier is erg kwetsbaar voor spierpijn, maar kan bij kramp gemakkelijk worden behandelt. Zorg ervoor dat er goed gerekt en gestrekt zal worden, drink voldoende water en kies desnoods voor een heerlijke en rustgevende massage. Krijg jij onderweg veel last van de spierpijn in de kuit? Probeer de kuitspier dan zo goed als mogelijk te ontspannen, bijvoorbeeld door te stoppen met hardlopen en de kuit los te schudden.

Spierpijn aan de hamstrings

Last van hamstring

Spierpijn aan de hamstrings ontstaat eigenlijk altijd acuut. De pijn komt uit het niets om de hoek kijken, meestal wanneer de snelheid tijdens het hardlopen wordt verhoogt. Maar het is ook mogelijk dat er geleidelijk meer klachten bij de hamstrings kunnen opspelen, dan hebben wij het over niet-acuut letsel.

De hamstrings bestaan uit drie spieren en zijn vrij krachtig. In sporten als voetbal en American Football komen veel hamstringblessures voor. De hamstrings begint bij de zitbeenderen en loopt tot de achterkant van de scheenbeen. Dankzij de hamstrings kunnen wij onze knie goed buigen en heupbewegingen naar achteren maken.

Spierpijn aan de hamstrings kunnen worden voorkomen door een goede warming-up en een cooling-down. Probeer zo goed als mogelijk te rekken en te strekken. Daarnaast zijn er ook meer dan genoeg artikelen verkrijgbaar die helpen om spierpijn te voorkomen.

Conclusie

Het is aan te raden wat rustiger aan te doen wanneer je spierpijn in je benen hebt. Echter, betekend het niet dat je gewoon op de bank kan blijven liggen. Een beetje beweging kan zeker geen kwaad en kan er zelfs voor zorgen dat de spierpijn minder wordt. Loop je zelf door met spierpijn? Geef hieronder een reactie.

Belangrijk: deze site geeft geen medisch advies. Wanneer je gezondheidsklachten hebt raden wij je te alle tijde aan contact op te nemen met je huisarts of fysiotherapeut.

Wat vond je van dit artikel?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1 Reactie

Tollina nauta

Ik ben bezig met opbouwen schema 10 t/m 15 km runtrainerapp, vind t een geweldig schema!
Had vrijdag bijna 12 km (63 min) en gister Duintraining 7,5 km, voelde Mn bilspieren wel,?en ach t hoort er ook beetje bij hè?
Loop 3 x per week, soms 4x, 2x zwemmen en 2x sportschool krachttraining, o.a Bodypump, en fiets naar Mn werk, 2x 11 km per dag!
Ga 19 April de Nightrun Nijmegen doen 11,3, En dan later t jaar de Bruggenloop daar ook! 10 km ook een hele mooie afstand qua lopen, en wie weet volgend jaar 1x s een 21 km.
Maar t gaat vooral om t genieten ervan, tijd is leuk maar ook niet altijd belangrijk! Heb ik nu wel geleerd je doet t voor jezelf en niet voor een ander