Garmin Forerunner 45 review Sporthorloge Hardloopzone

Garmin Forerunner 45 Review

  • Goede prijs, vooral voor gebruikers die de hardloopfunctie centraal stellen
  • Vijf knoppen zijn prettiger in de bediening
  • GPS, Glonass én Galileo voor nauwkeurige metingen zeer welkom voor hardlopers
  • Garmin coach zeer nuttig voor hardlopers die begeleiding nodig hebben bij hun training
  • Veiligheidsfuncties zorgen voor meer vertrouwen en vrijheid tijdens het hardlopen
  • Geen ingebouwde muziekspeler
  • Geen betalingsfunctie maakt horloge wat minder veelzijdig dan sommige concurrenten

Vanaf: € 220

onze partners

Video - look and feel

Review

Garmin is goed bezig. Het navigatie- en sporthorlogemerk heeft erg fijne updates gelanceerd van de populaire Forerunner-modellen in verschillende segmenten.

Naast de erg complete high end Garmin 945 als opvolger van de Garmin 935 en de Garmin 245 die het mooie mid-range model, de 235, vervangt, heeft ook het (relatieve) budgetmodel plaatsgemaakt voor vers bloed.

De uitstekende Forerunner 35 heeft een meer dan waardige opvolger gevonden in de Forerunner 45. Dit net-niet budgetmodel, die eer gaat naar de Garmin Vivosport, is het ideale sporthorloge voor beginnende tot gevorderde hardlopers. Hij beschikt over een geïntegreerde hartslagmeter, GPS, Glonass én Galileo, en alle relevante functionaliteiten.

Tel daar de ondersteuning van gestructureerde workouts, beschikbaarheid van Garmin Coach, incidentendetectie, en de aantrekkelijke (ronde) form factor bij op, en je hebt een onweerstaanbare wearable die maar weinig concurrenten heeft in deze prijsklasse.

Display, design en interface

Garmin Forerunner 45

Voor het eerst in deze serie – de 15, 25, 35 – heeft het horloge een ronde kast gekregen, wat subtieler en sportiever oogt. Ook heeft hij nu, net als de andere Forerunner-modellen, vijf knoppen gekregen in plaats van vier, wat een stuk intuïtiever en prettiger werkt. Het ‘always-on’ display betekent dat je altijd direct de tijd of je statistieken kunt bekijken. Wel zo fijn.

Overigens beschikt hij niet over een touchscreen maar dat is geen probleem aangezien dit voor sporters met zwetende vingers eerder een belemmering is dan een voordeel.

Wat betreft de uitstraling van de 45: deze kun je zelf aanpassen met Connect IQ watch face. Hiermee kun je zelf bepalen wat het design of plaatje wordt van je horlogescherm.

Garmin Forerunner 45

Daarnaast is het scherm nu in kleur uitgevoerd en is de Forerunner niet alleen in een 42 mm- maar ook in een 39 mm-uitvoering verkrijgbaar, erg welkom voor hardlopers met kleinere polsen.

Kortom, veel mooie verbeteringen en heel weinig om aan te merken als het om het scherm gaat. Het enige is misschien dat sommige sporters meer datavelden zouden willen kunnen aflezen per scherm. Dit zijn er nu drie.

Tracking en activiteiten

Alle basics die horen bij een beetje fatsoenlijke activity tracker zijn uiteraard terug te vinden op de Forerunner 45. Dus je stappen worden bijgehouden – en je krijgt een melding als je (ingestelde) doel is bereikt -, je afgelegde afstand kun je bekijken, net als je calorieverbruik.

Maar daar blijft het natuurlijk niet bij. Er wordt ook data voor specifieke sportieve activiteiten bijgehouden, zoals hardlopen, wandelen, fietsen en cardio. Maar dit is niet een horloge dat bovenaan je lijstje zou moeten staan als je een multisporter bent. Daar blinkt de 945 weer juist in uit.

Waar de Forerunner 45 zich duidelijk op toegespitst heeft en zeer geschikt voor is, is hardlopen. Hierbij worden basisonderdelen zoals tempo, snelheid en afstand gemeten. Dit gebeurt zeer nauwkeurig door de aanwezige GPS, Glonass én Galileo.

garmin forerunner 45 run forerunner 45 overzichtforerunner 45 rondes

Per run kan je ook uitgebreide statistieken terug vinden in de Garmin Connect app die je op je smartphone kan installeren en koppelen met het horloge, zie hieronder een voorbeeld:

run forerunner 45 stats forerunner 45 rondes forerunner 45 tempo forerunner 45 hartslag forerunner 45

 

Trainingsfuncties

Waar het – voor hardlopers – interessant wordt, is de functionaliteit die beschikbaar is gekomen. Op de 45 kunnen er namelijk gestructureerde workouts en hele trainingsprogramma’s worden gedownload, gecreëerd en gebruikt. Dat is een geweldige toevoeging voor hardlopers die wel wat gerichte ondersteuning van hun horloge kunnen gebruiken bij het verbeteren van hun prestaties.

Zo kun je gebruikmaken van Garmin Coach, waarbij je via de app een eigen coach selecteert die je op een door jou gekozen afstand tips geeft om beter te worden en waarbij je een heel specifiek schema krijgt die helemaal op jouw wensen is ingesteld.

Zo kun je bijvoorbeeld opgeven op welke dagen je kunt lopen en wanneer je het liefst een lange – en wanneer een korte – afstand loopt, en dan houdt de app daar rekening mee bij het samenstellen van je trainingsschema. Dit kan voor allerlei afstanden, van 5 km tot een halve marathon.

Het is een ideale functionaliteit voor beginnende (of gevorderde) hardlopers die moeite hebben met het boeken van vooruitgang. Met Garmin Coach wordt je run heel systematisch opgebouwd met rust- en wandelmomenten en kun je zelf aangeven hoe goed een sessie is bevallen. Op basis hiervan kan de app de training aanpassen, bijvoorbeeld door er langer de tijd voor te nemen.

Hartslagmeter(functies)

Garmin Forerunner 45

De ingebouwde hartslagmeter maakt het niet alleen mogelijk om te trainen op basis van je hartslag(zones) – of gewoon om inzicht te krijgen in je hartritme tijdens je training – maar ook om je slaapkwaliteit in kaart te brengen.

Als je slaapt detecteert de Forerunner 45 automatisch je rust- en bewegingstijd. Om zo de verschillende slaapstadia in kaart te kunnen brengen.

forerunner 45 hartslagzones Slaapanalyse

Maar de Forerunner 45 beschikt ook over een stress tracker die redelijk accuraat aangeeft in hoeverre je onrustig of gestresst bent.

Tevens heeft de Garmin Forerunner 45 een body battery-functie. Deze vertelt je hoe hoog je energiegehalte is gedurende de dag. Aan het begin van de dag is deze bijvoorbeeld maximaal, maar na inspanning wordt je ‘lichaamsbatterij’ steeds leger. Als je dan weer je rust pakt, laad je de batterij weer op. Ook dit komt aardig overeen met de realiteit.

Verder kan de Forerunner 45 je VO2-max, oftewel je maximale zuurstofopname als indicator van je fysieke conditie. Deze functie geeft een aardig beeld van je fitheid maar is natuurlijk niet zo accuraat als een professionele meting in het ziekenhuis.

Deze waarde geeft hij ook weer nadat je een run gedaan hebt. Ook binnen de Garmin Connect app kan je deze informatie terugvinden. Hier kan je ook zien hoe je VO2-max veranderd in verloop van tijd.

forerunner 45 vo2max forerunner 45 vo2max

Ook je fitnessleeftijd kan je hier vinden en hoe laag deze is ten opzichte van leeftijdgenoten van hetzelfde geslacht.

vo2max fitnessleeftijd

 

Veiligheids- en andere functies

Garmin Forerunner 45

Vrij uniek op dit prijspunt zijn de verschillende safety features op de Forerunner 45. Zo heeft de 45 een zeer nuttige incidentdetectie, die het merkt als je (hard) valt en dan automatisch een bericht met je locatiegegevens naar vooraf ingestelde nummers stuurt.

En dan is er ook nog de functie ‘safety assistance’, waarmee je handmatig je locatie naar contacten kunt sturen als er onraad is. Zodat zij je live kunnen volgen en in kunnen ingrijpen als dit nodig mocht zijn. Natuurlijk hoop je dit soort functies nooit nodig te hebben, maar het is fijn dat ze bestaan.

Heel veel andere functies zijn er eigenlijk niet. Je kunt weliswaar smartphone notificaties (tekstberichten) ontvangen op je horloge, maar hierop reageren is niet mogelijk. En zaken als betaalmogelijkheden of een ingebouwde muziekspeler tref je ook niet aan op de 45.

Batterijduur

De Forerunner 45 heeft een prima batterijduur. Niet de beste ooit, maar meer dan acceptabel. In horlogemodus gaat de 45 zeven dagen mee, en met GPS non-stop ingeschakeld kun je er 13 uur mee doen. Reken bij normaal ‘sportief’ gebruik, met iedere dag een activiteit om te tracken, op een batterijduur van zo’n vier dagen.

Conclusie

De Forerunner 45 is geen ultracompleet sporthorloge, met allerhande smart functies en 1001 sporten om te tracken. Voor hardlopers die hun prestaties willen verbeteren en verder niet veel verlangen van hun sporthorloge, is dit Garmin Forerunner 45 echter een prima keuze.

Met een aantrekkelijke uitstraling, meer bedieningsgemak, uitstekende hardloopfuncties en een goede prijs is de Garmin Forerunner 45 een mooie aanvulling op het modellengamma van Garmin.

Wil jij van dichtbij ervaren hoe goed de Forerunner 45 bij je past? Koop dit sporthorloge dan nu online bij Bol of Coolblue en probeer hem meteen uit!

Alternatieven

Garmin Vivoactive 5
9.6
61 reviews
Garmin Vivoactive 5 Vanaf: 244
9.5
13 reviews
Garmin Fenix 7 Pro Vanaf: 679
Fenix-7-sporthorloge-hoofdafbeelding
9.4
173 reviews
Garmin Fenix 7 Vanaf: 499
Garmin Enduro 2
9.4
Garmin Enduro 2 Vanaf: 930
Garmin Forerunner 245
9.3
110 reviews
Garmin Forerunner 245 Vanaf: 253
Garmin Epix 2 Review
9.3
37 reviews
Garmin Epix Vanaf: 564
Garmin Forerunner 255 gps horloge
9.3
56 reviews
Garmin Forerunner 255 Vanaf: 277
Garmin Forerunner 945 review
9.2
Garmin Forerunner 945 Vanaf: 419
Garmin Forerunner 955 gps horloge
9.2
Garmin Forerunner 955 Vanaf: 460

Vergelijk met

Vergelijk de Garmin Forerunner 45 met andere sporthorloges

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 reacties

Er zijn nog geen reviews!