Garmin Venu review Sporthorloge Hardloopzone

Garmin Venu Review

  • Prachtig Amoled-scherm met hogere resolutie, dieper zwart en sprekende kleuren maken Venu prettiger om naar te kijken en te gebruiken (in dagelijks smartwatch-gebruik)
  • De Venu is een heel compleet horloge want hij heeft alle features en voordelen van de Vivoactive 4
  • (Flink) hogere prijs dan (bijna) identieke Vivoactive 4 maakt keuze voor Venu een lastige
  • Amoled-scherm is minder goed afleesbaar bij zonlicht én is minder energiezuinig dan een transflectief scherm

Vanaf: € 324

onze partners

Video - look and feel

Review

Het moet niet gekker worden: de Garmin Vivoactive 4 is nog niet geïntroduceerd of het volgende sporthorloge staat alweer te trappelen in de coulissen. Dat alleen is nog niet zo vreemd, want er zijn verschillende type horloges te bedenken voor verschillende doelgroepen, maar de grote vraag in het geval van de Garmin Venu is of dit model nu wel zo hoognodig is.

De Garmin Venu heeft een mysterieuze nieuwe naam, maar eigenlijk is het gewoon een lichtelijk opgeleukte Vivoactive 4. Sterker nog, hij is identiek aan dit model, met uitzondering van het scherm. Dit is in het kort mooier geworden. Maar of dit de meerprijs van (minstens) 50 euro rechtvaardigt, is de vraag. Het is een goed sporthorloge, zeker, maar dat is de Vivoactive 4 ook.

Feitelijk hoeven we het alleen over het display van de Venu te hebben – en vooruit, over de batterijduur – want alle functies en mogelijkheden van de Garmin Venu zijn ook te vinden op de Vivoactive 4. Je kunt dus gewoon de review van dit model erbij pakken en klaar ben je. (Maar geen zorgen, zo makkelijk maken we ons er niet van af.)

Display en Design

De grootte van het ronde scherm is 1,2 inch, en daarmee zit de Venu precies tussen de Vivoactive 4 en 4S in, die respectievelijk 1,3 en 1,1 inch zijn. De resolutie is wel flink omhooggegaan, met 390 x 390 pixels, versus 260 x 260 voor de Vivoactive 4. In combinatie met het nieuwe Amoled-scherm zorgt dit voor een zeer scherp beeld en sprekende kleuren.

Garmin Venu

Je ziet al meteen dat je met een (in veel gevallen) verbeterd scherm te maken hebt, als je het homescreen bekijkt, waar een gelikt uitziende animatie je probeert te imponeren. Zeker leuk om op te vallen bij de mensen om je heen en je zult er vast blij van worden wanneer je naar je scherm kijkt, maar de kans is groot dat het vrij snel ‘gewoon’ wordt.

Je ziet wel duidelijk in de menu’s dat het zwart van de achtergrond dieper (en fraaier) is, en de tekst makkelijker afleesbaar. Ook zien de voorbeeldanimaties bij de verschillende oefeningen er weer net iets mooier uit. Verder wordt er eigenlijk verrassend weinig geprofiteerd van het mooiere scherm, wat bijvoorbeeld had gekund door tekst te verfraaien met kleuren of visueel interessante dingen te doen met menu’s. Wellicht dat dit is overwogen maar bewust voor een bescheiden toepassing is gekozen in verband met het – in dat geval hogere – batterijverbruik.

Voordelen en nadelen Amoled

Een voordeel van Amoled is dat de kleuren sprekender zijn. Daarom maken de meeste smartphones tegenwoordig ook gebruik van een dergelijk scherm. En het moet gezegd, dit eerste Amoled-scherm op een Garmin-horloge geeft de wearable een aantrekkelijke, premium uitstraling.

Een nadeel is dat het scherm in zonlicht slechter afleesbaar is. Wat dat betreft is er weinig mis met het transflectieve memory in pixel-scherm van de meeste andere Garmin horloges. Hierbij heb je binnenshuis wellicht een wat doffer scherm, maar profiteer je buiten juist van een goed afleesbaar scherm. Het is dus maar net wat je belangrijker vindt.

Hoewel het mogelijk is om het scherm op ‘always on’ te zetten – zodat je niet eerst je pols hoeft te bewegen om het scherm te zien – is dit niet de ‘default’ instelling. Zeer waarschijnlijk omdat dit de batterijduur beperkt. Dit is weliswaar altijd het geval, maar doordat een Amoled-scherm al niet zo energiezuinig is, zou de resulterende accuduur voor sommigen te kort kunnen zijn.

Bediening en interface

De meeste enigszins (inhoudelijk) robuuste sporthorloges van Garmin hebben de bekende layout met 5 fysieke knoppen en zonder touchscreen. Minder ‘modern’ kun je denken, maar het is juist ideaal voor sporters, die snel de belangrijkste functies onder hun vingers willen en niet gehinderd willen worden door een touchscreen dat slecht(er) functioneert door regen, zweet en kou.

Garmin Venu

Gelukkig heeft de Garmin Venu – net als de Vivoactive 4 – een prima tussenoplossing gevonden: een touchscreen én twee fysieke knoppen. Het gemak (in smartwatch-modus) van een touchscreen met de praktische voordelen voor sporters van fysieke knoppen. Het beste van twee werelden dus. Zo had de Vivoactive 3 maar 1 fysieke knop, wat niet iedereen kon waarderen.

Die ene extra knop betekent dat je makkelijk(er) rondetijden kunt vastleggen en soms net even wat makkelijk door menu’s en schermen heen gaat. Aan de interface is verder niets veranderd: je kunt nog steeds heel makkelijk in menu’s en opties komen door zijwaarts of van boven naar beneden te vegen (en soms door een vinger enkele seconden op het scherm te houden).

Tracking en activiteiten

Naast je stappen, bestegen trappen, dagelijks afgelegde afstanden verbruikte calorieën – tegenwoordig allemaal standaard op de meest basic activity trackers – kun je met de Garmin Venu een vrachtlading aan sporten bijhouden, waaronder hardlopen (buiten en op de loopband), fietsen (binnen en buiten), zwemmen (binnen), cardio, krachttraining, yoga, en golfen. Inderdaad, net als op de Vivoactive 4.

Garmin Venu

De Venu heeft een veelheid aan meters en sensoren aan boord, waaronder GPS, een hartslagmeter, altimeter, accelerometer, thermometer, kompas, en pulsoximeter. Deze laatst houdt de zuurstofniveaus in je bloed in de gaten, voor zover dit met alleen een wearable goed te meten is.

Garmin Venu

Net als de Vivoactive 4 beschikt de Venu over nieuwe fitness- en gezondheidsfuncties, waaronder metingen van je zweetverlies, de mogelijkheid tot bijhouden van je vochtinname, en behoorlijk uitgebreide ademhalingsoefeningen. Praktisch en verassend realistisch zijn de animaties die je bij verschillende oefeningen kunt bekijken. En op de Venu ziet het er allemaal extra mooi uit.

Natuurlijk ondersteunt ook de Venu weer gestructureerde workouts zodat je met een nauwkeurige planning je sportieve (hardloop)doelen kunt bereiken en altijd de workout kunt volgen die perfect bij jou past. En erg fijn is – ook hier weer – dat de hartslag ook onder water kan worden gemeten.

Muziek en smart functies

De smart functionaliteiten van de Garmin Venu zijn, zoals het geval is in de hele Vivoactive-reeks – vrij beperkt. Je kunt zien wat voor oproepen er binnenkomen en hierop antwoorden met een standaard bericht (zoals ‘Kan nu niet opnemen, bel je later.’), en nieuwsberichten, app-notificaties ontvangen en hier op dezelfde manier op reageren.

Dit zal prima zijn voor de meeste gebruikers, maar als je meer wilt, zul je op zoek moeten gaan naar een echte smartwatch (en minder naar een sporthorloge). Wel is de mogelijkheid tot contactloos betalen – met Garmin Pay – erg fijn, al wordt dit niet door elke bank ondersteund.

De interessantste verandering in vergelijking met de Vivoactive 3 is de standaard aanwezigheid van muziekopslag in alle modeluitvoeringen. Eerder was je dan gebonden aan de (duurdere) Vivoactive 3 music. Ook kun je Spotify en Deezer gebruiken op de Venu.

Garmin Venu

Batterij

Het enige andere punt waarin de Venu verschilt van de Vivoactive 4 is de batterijduur. Wat weer een direct gevolg is van het meer energieslurpende Amoled-scherm. Volgens Garmin gaat de Venu 6 dagen mee in smartwatch-modus (versus 8 dagen voor de Vivoactive 4) en 6 uur in GPS-modus.

Het is zeker geen slechte accuduur. De gemiddelde sporter zal het horloge zo één keer in de drie dagen op moeten laden, wat prima is. Bovendien kun je, als je met deze batterijduur genoegen kunt nemen, genieten van een prachtig kleurrijk en scherp Amoled-scherm.

Conclusie

Dat de Garmin Venu een mooi en compleet sporthorloge is, kunnen we het allemaal over eens zijn. Of het echt een heel zinvolle toevoeging aan de productlijn is, is moeilijker om antwoord op te geven.

Voor sporters die hun wearable ook graag bij een nette outfit dragen en bij algemeen gebruik het mooiste scherm om hun pols willen hebben, is de Garmin Venu een prachtig product.

Als je het lifestyle-aspect echter minder belangrijk vindt, en vooral een horloge wilt hebben dat tijdens het sporten (en bij daglicht) optimaal presteert, zo lang mogelijk meegaat en alle functionaliteiten heeft die je zoekt, is de Vivoactive 4 een verstandigere keuze. Zeker als je het prijsverschil van 50 euro mee laat tellen.

Maar dat is het verstand. Het is heel goed mogelijk dat je meteen verkocht bent als je één blik werpt op de Garmin Venu en dat de enkele minpunten ineens onbelangrijk blijken te zijn. Wil jij van dichtbij ervaren hoe indrukwekkend de Garmin Venu is? Bestel hem dan nu online en oordeel zelf!

Alternatieven

Garmin Vivoactive 5
9.6
62 reviews
Garmin Vivoactive 5 Vanaf: 244
9.5
13 reviews
Garmin Fenix 7 Pro Vanaf: 673
Fenix-7-sporthorloge-hoofdafbeelding
9.4
175 reviews
Garmin Fenix 7 Vanaf: 479
Garmin Enduro 2
9.4
Garmin Enduro 2 Vanaf: 930
Garmin Forerunner 245
9.3
110 reviews
Garmin Forerunner 245 Vanaf: 223
Garmin Epix 2 Review
9.3
37 reviews
Garmin Epix Vanaf: 549
Garmin Forerunner 255 gps horloge
9.3
56 reviews
Garmin Forerunner 255 Vanaf: 277
Garmin Forerunner 945 review
9.2
Garmin Forerunner 945 Vanaf: 419
Garmin Forerunner 955 gps horloge
9.2
Garmin Forerunner 955 Vanaf: 460

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 reacties

Er zijn nog geen reviews!