Hardlopen met een kind erbij, wat zijn de mogelijkheden?

Het mooie van hardlopen als hobby en sport is de flexibiliteit waarmee je het kunt beoefenen. Je hebt er weinig voor nodig, kunt het helemaal alleen doen en je “sportveld” begint direct bij de voordeur. Het enige wat je er nog voor nodig hebt is tijd.

Zeker voor ouders met kinderen is het vinden van tijd best een uitdaging. Of je nu man of vrouw bent, er zijn wellicht momenten waarop je graag zou willen gaan hardlopen maar waarop je belast bent met de zorg voor één of meer kinderen. Lees in dit artikel over de mogelijkheden die je hebt om je kinderen tijdens het hardlopen met je mee te nemen.

Hardlopen met je kind erbij, welke mogelijkheden zijn er?

Hardlopen met kind welke mogelijkheden zijn er

Zonder te willen beweren dat we volledig zijn, noemen we een aantal mogelijkheden die je hebt om je kind tijdens het hardlopen mee te nemen. Primair gaan we er daarbij vanuit dat je tijdens het hardlopen één kind bij je hebt van maximaal een jaar of 8. Is je kind ouder, overweeg dan om het eventjes alleen te laten terwijl jij een half uurtje de weg op gaat om te draven.

De mogelijkheden die wij zien zijn de volgende:

Natuurlijk is het niet zo dat de bovenstaande mogelijkheden alternatieven voor elkaar zijn. We realiseren ons heel goed dat de verschillende opties afhankelijk zijn van de leeftijd van je kind. We zullen de opties hierna beschrijven en aangeven waar je op kunt letten.

Sporten met je kind in een draagzak.

We helpen je meteen uit de droom: hardlopen met je baby in een draagzak is niet te doen. De hardloopbeweging is daarvoor te schokkerig en je kindje te fragiel. Toch kun je op deze manier wel trainen met je kindje erbij. Kinderen kunnen, afhankelijk van hun gewicht, tot ongeveer anderhalf jaar in draagzak of draagdoek. Om te sporten kies je daarbij in onze visie het beste voor een draagoptie op je rug in plaats van op je buik. Dat is voor beide partijen het meest comfortabel.

Neem je kindje dus op deze manier mee naar buiten en je kunt verschillende workouts doen. Het gewicht van je kindje zorgt daarbij voor extra belasting en extra uitdaging. De meeste jonge kinderen vinden het bewegen heel leuk. Je kunt denken aan het uitvoeren van soepele dansbewegingen, speciale yoga-oefeningen en Babywearing Bootcamp. Op Youtube vonden we enkele voorbeelden van oefeningen voor je.

Het meest in de buurt van hardlopen komt Nordic Walking, waarbij je in een stevig tempo wandelt en je bovendien je armen extra beweegt met behulp van speciale stokken. Let er wel even op dat je baby oud genoeg is voor een draagzak. Dat heeft onder andere met de stabiliteit van zijn nekje te maken. Zodra kinderen groter zijn kunnen ze in een draagrugzak. Maar daarin zitten ze relatief los dus dat is geen optie om mee te sporten.

Hardlopen met je kind in een kinderwagen.

Het hardlopen met een kind in een kinderwagen stelt een aantal eisen. Je kunt dit alleen doen op een zeer vlakke (niet hobbelige) ondergrond en je moet als hardloper absoluut concessies doen aan je snelheid en afstand. Bovendien is het van belang dat je je realiseert dat terwijl jij oververhit raakt, je kind juist kan worden bevangen door de kou als gevolg van de voorbij suizende wind. Kleed het dus goed aan.

De kinderwagen die je kiest moet aan een aantal kenmerken voldoen. Zo moet hij een stabiele en brede basis hebben, bij voorkeur gebaseerd op 1 voorwiel en liefst met handrem aan de duwbeugel. Hij mag niet te hoog zijn en bij voorkeur licht. Kies alleen voor een kinderwagen met luchtbanden aangezien harde banden voor te veel hobbels zorgen. Ingebouwde schokdemping is ook geen overbodige luxe. Let daarnaast op de gordels, die moeten breed, zacht en stevig zijn.

Er bestaan kinderwagens die speciaal zijn ontworpen voor het hardlopen met je kind. Een voorbeeld is de Bugaboo Runner. Deze kinderwagen voldoet aan alle vereiste kenmerken. Een nadeel van deze kinderwagen is zijn maximale draaggewicht van 17 kilogram. Je kindje kan dus mee in zo’n kinderwagen tot het maximaal een jaar of 4 is.

Hardlopen terwijl je kind met je mee fietst.

De ene optie volgt gelukkig de andere op. Want wordt je kind vanaf een jaar of 4 wat te groot om het tijdens het hardlopen mee te kunnen nemen in de kinderwagen, vanaf die leeftijd kunnen de meeste kinderen wel al aardig fietsen. Het voordeel van een mee fietsend kind is bovendien dat je hardloopsnelheid over het algemeen wat omhoog zal kunnen gaan. Bergaf zal het zelfs een hele uitdaging zijn om je kind bij te houden.

Als je gaat hardlopen terwijl je kind met je meefietst, zul je met een aantal dingen rekening moeten houden. In onze visie kun je pas een beetje fatsoenlijk hardlopen met een kind bij een fietsmaat vanaf minimaal 20 inch. Fietsjes die kleiner zijn hebben zulke kleine bandjes dat je kind zich een ongeluk moet trappen om vooruit te komen. Leuk om mee te spelen op het plein maar niet om hardloopafstanden mee af te leggen.

Afhankelijk van de fietsmaat (en van je kind natuurlijk) kun je steeds een beetje verder gaan. Begin met een kilometer of 2. Naarmate je kind ouder wordt, beter leert fietsen en een grotere fiets kan besturen, kun je de afstand en snelheid opvoeren.

Om het leuk te houden moet je ervoor zorgen dat het fietsen je kind niet te veel moeite kost en het er plezier in houdt. Kies dus niet voor stukken recht tegen de wind in of heuvel op, zorg ervoor dat de fiets goed in orde is en dat de bandjes hard opgepompt zijn. Offroad fietsen met wat spannende bochtjes vinden de meeste kinderen wel leuk. Ze vergeten dan al gauw hun moeheid.

Hardlopen terwijl je kind met je mee rent.

En dan is de dag daar dat je kind eindelijk die vraag stelt: “pap / mam mag ik vandaag een stukje met je mee rennen?”. Zodra dat het geval is, is je kind meestal ook oud genoeg om even alleen thuis te blijven zodat jij kunt hardlopen. Het feit dat het kind niet langer mee MOET maar mee WIL is in zekere zin een “ouderprobleem” van een heel nieuwe orde.

Maar als fanatiek hardlopende papa of mama ga je de sportieve aspiraties van je kind natuurlijk niet die kop in drukken. Als je kind een jaar of 6 is dan kan het in principe goed in staat zijn om conditioneel een afstand tot maximaal 10 kilometer te lopen. Een minuut of 30 hardlopen is echter meestal wel de maximale mentale belasting. Ga niet veel sneller dan 8 km per uur.

Let verder op een aantal zaken (bron):

  • Rust je kind uit met goed schoeisel.
  • Leer het om rustig te starten aangezien kinderen geen flauw benul hebben van snelheid en afstand.
  • Bouw de trainingsintensiteit op. Ga niet ineens 30 minuten aan een stuk hardlopen met je kind.
  • Maak afstand en tijd visueel voor je kind.
  • Varieer de training. Doe oefeningen en sprintjes.
  • Maak gebruik van een sporthorloge om de training te tracken
  • Stimuleer het doorzettingsvermogen. Laat je kind niet te snel opgeven wanneer het moe wordt maar stel een (reëel) doel.
  • Kies voor spannende (bos)paadjes.

Alles even samengevat.

Het krijgen van kinderen kan je als fanatieke hardloopouder in de uitoefening van je hobby en sport belemmeren. Maar dat hoeft absoluut niet. Al zul je meestal wel enige concessies moeten stellen aan hoe je beweegt en hardloopt, er zijn mogelijkheden om je kind in vrijwel elke leeftijdsfase tijdens het hardlopen met je mee te nemen.

Het lastigste is de babyfase. Daarin is Nordic Walking met je kindje op de rug het maximaal haalbare. Na die leeftijd komen er goede mogelijkheden om te rennen met een geschikte kinderwagen en daarna zelfs om je kind mee te nemen op de fiets of terwijl het met je mee rent. Wat dat betreft is hardlopen ook als het gaat om het hebben van kinderen, de meest laagdrempelige sport om altijd te kunnen (blijven) beoefenen.

De beste hardloopkleding voor kinderen vind je bij Decathlon

Belangrijk: deze site geeft geen medisch advies. Wanneer je gezondheidsklachten hebt raden wij je te alle tijde aan contact op te nemen met je huisarts of fysiotherapeut.

Wat vond je van dit artikel?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 reacties

Er zijn nog geen reviews!